STUDENTSKI ZBOR PRAVOS


Studentski zbor PRAVOS

Studentski zbor je studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja (Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, NN 71/07).

Studentski zbor Pravnog fakulteta u Osijeku sastoji se od tri odbora. Odbor za nastvu i studente, Odbor za projekte i međunarodnu surandju i Odbor za odnose s udrugama i studentskim organizacijama. U okviru Studentskog zbora djeluju Studentski pravobranitelj i Debatni klub.  
Tu smo kako bi štitili Vaše interese i zalagali se za Vaša prava. Otvoreni smo za svaki problem s kojim se susretnete tijekom Vašeg studiranja te za svaki prijedlog koji bi doprinio kvaliteti našeg studiranja.
Obratite nam se s povjerenjem, mi smo tu za Vas!

Mail: szpfos@pravos.hr 

Želimo Vam sreću i uspjeh u Vašem studiranju uz Savjet Ive Andrića.

"Kad bih bio siguran da me neće čuti i odmah poslušati ona gomila prosječnih i nedarovitih ljudi koji su i inače uvijek spremni da sebe i sve svoje uzdižu i precjenjuju, ja bih mladim i darovitim našim ljudima dao jedan savjet.

Radite, rekao bih im, svoj posao ne gledajući ni lijevo ni desno, ni iza sebe ni preda se, ali svoj cilj postavljajte visoko, i tražite malo od svijeta oko sebe (što manje to bolje!), ali mnogo od sebe i svoga djela.

Uvjeren sam da je većina od nas od početka udarila sebi suviše malen i suviše blizu cilj, i da je više i bolje mogla od onoga što je željela da uradi i postigne.

Želite mnogo, težite smjelo i daleko i visoko, jer visoki ciljevi otkrivaju i umnogostručavaju snage u nama.

Težite smjelo ka savršenstvu velikih djela, a radite predano i strpljivo na ograničenim i mučnim pojedinostima bez sjajnog vidika, jeftinog samozadovoljstva i tašte veličine.

Ciljevima svojim živite, a trošite se neštedimice na sivim i nevidljivim poslovima svakog dana i sata.

Često pomišljajte da je život jači i svijet bogatiji nego što mi to u svakom pojedinom trenutku možemo sagledati, i ne gubite iz vida da u svakom od nas ima nepoznatih mogućnosti, da u hodu stičemo snage.

Htjeti daleko i željeti mnogo, kad je riječ o postavljanju nesebičnih ciljeva, nije grijeh, nije opasno.

Pogrešno je i opasno udariti sebi suviše blisku metu, jer to znači iznevjeriti i sebe i druge, ostati dužan životu.

Budite nepovjerljivi i stvarni, strogi prema sebi pri izvođenju svake pojedinosti, skromni pri njihovoj ocjeni, ali kod postavljanja ciljeva budite hrabri i velikodušni, mislite smjelo i gledajte daleko." Ivo Andrić, Savjet

 

Konstituirajuća sjednica

Datum objave: 21.06.2017.


Izabran novi saziv Studentskog zbora

Danas 21. lipnja 2017. godine održana je konstituirajuća sjednica novog saziva Studentskog zbora.

Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabran: Ivan Vidaković, a za zamjenika predsjednika izabran je Hrvoje Miloglav. Također su se na sjednici izabrali i predstavnici za Fakultetsko vijeće te predstavnik za Sveučilišni zbor.

Ovim putem novom sazivu želimo puno sreće i uspjeha u njihovom radu i zalaganju za studentske interese!#tuzavas #szpravos

 

Studentski zbor Pravnog fakulteta Osijek osnovao prvi Debatni klub

Datum objave: 21.06.2017.


Cilj promicanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina

Temeljem inicijative  Studentskog zbora Pravnog fakulteta Osijek osnovan je Debatni klub  u akademskoj godini 2016/2017.  te je 4. listopada 2016. godine za voditelja imenovan Ivan Vidaković, izrazito uspješan redoviti student treće godine. To je prvi debatni klub na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ali se nadamo da će broj debatnih klubova rasti. Debata kao argumentirana rasprava ima mnoge vrijednosti koje studentima pomažu u različitim aspektima njihova života. Studenti kroz debatu stječu praktične vještine poput oblikovanja argumenata, sastavljanja govora i oslobađaju se straha od javnog nastupa. Također, širok krug tema nalaže dobru informiranost kako o prošlosti tako i o aktualnim temama iz različitih područja kao što su politika, religija, moral, pravo, ekonomija i još mnoga druga. Debata potiče studente da objektivno pristupe problemu i na taj način uvide vrijednosti za koja se druga strana zalaže te iznose konstruktivne prijedloge i rješenja. Cilj debate je naučiti studente da ne podižu glas, već jačaju argumente. Upravo iz navedenih razloga osnovan je Debatni klub Pravnog fakulteta Osijek kako bi sve ove vrijednosti i prednosti debate prikazao svim studentima te na taj način im omogućio da rade na unaprjeđivanju svojih znanja i vještina. Debata ima i svoju kompetitivnu komponentu u obliku mnogobrojnih natjecanja i turnira koji se održavaju diljem Europe, ali i šire. Debatni klub Pravnog fakulteta Osijek sudjelovao je na turniru „Zagreb newb“ , a trenutno su u tijeku pripreme za „Zagreb Open“ međunarodni turnir s kapacitetom 56 timova iz cijele Europe. Također ostvarena je suradnja s doc. dr. sc. Juliom Perić pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku u obliku pomoći pri organizaciji i moderiranju debate, te se očekuje da će se ista suradnja i nastaviti. U planu su i druge aktivnosti kojima bi se potaknula debata i sudjelovanje što većeg broja studenata i profesora s ciljem podizanja studentskog standarda i jačanja pluralizma u društvu.

Sastanci Debatnoga kluba se održavaju jednom tjedno u prostorijama Studentskoga zbora Pravnog fakulteta Osijek. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane studente Sveučilišta u Osijeku da se priključe radu Debatnog kluba Pravnog fakulteta Osijek i promicanju vrijednosti debate putem facebook stranice kluba ili e-mail adrese deklubpravos@gmail.com.

SPORAZUM O SURADNJI

Datum objave: 16.03.2016.


Danas smo službeno i završili prvu u nizu Young Future Lawyers Conference potpisivanjem Sporazuma o suradnji između predstavničkih tijela studenata Studentski zbor Pravnog fakulteta Osijek, Udruženje studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu i Studentski Parlament Pravnog Fakulteta Univerziteta U Beogradu.

Na ovaj način proširili smo povezivanje u okviru međusobne koordinacije radi potrebe realiziranja novih projekata, razmjena znanja i iskustva, izdavanje i razmjena studentskih publikacija i stručnih i znanstvenih radova te sudjelovanja na kongresima, simpozijima i konferencijama.

Ovim putem javno pozivamo ostale studentske zborove istudentske organizacije pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj i inozemstvu da se priključe našoj inicijativi s ciljem podizanja studentskog standarda i kvalitete studiranja.

MOOT COURT CROATIA

Datum objave: 17.01.2016.


Zanima te kakav je osjećaj braniti i zastupati interese svojih stranaka na suđenjima te kako se za njih pripremati? Želiš iskusiti suđenje iz prve ruke i pokazati što znaš pred najboljim odvjetnicima u Hrvatskoj?
Ako da, onda imamo dobru vijest za tebe! Ne moraš imati diplomu u rukama da već ove godine stekneš praktično iskustvo i započneš karijeru uspješnog pravnika: Moot Court Croatia, hrvatsko nacionalno moot court natjecanje, omogućit će ti da teorijsko znanje usvojeno u knjižnici iskoristiš i praktično primijeniš u sudnici te pritom upoznaš i mnoge buduće kolege.

Prijave traju od 11. do 25. siječnja!

IURISPRUDENTIA - PODIZANJE KVALITETE STUDIJA

Datum objave: 17.01.2016.


Iako mnogo puta mislimo da na neke stvari ne možemo utjecati i da neke stvari ne možemo promijeniti, sada baš naprotiv, imamo tu priliku.

Dragi studenti,

ovim putem vas želimo zamoliti da pomognete Pravnom fakultetu Osijek, u sklopu projekta IURISPURDENTIA, tako da ispunite kratku anketu s kojom će Fakultet steći detaljan uvid u pravo stanje stvari.

Naglasak se stavlja na uvjete studiranja na našem Fakultetu mjerene kroz:

  •  rad administrativnih službi;
  •  kvaliteti studijskih programa; 
  •  vrednovanju znanja studenata;
  •  izvedbi nastave;
  •  odnosu prema studentima; 
  •  podršci u studiranju od strane Fakulteta.

Naime, ovo je idealna prilika da iznesete svoje mišljenje vezano za kvalitetu studiranja na našem Fakultetu.

Anketi možete pristupiti na: ‬https://docs.google.com/forms/d/167jrOeqW-ISR5b1DDeuRA6TRTniEREmXaRsjN9mCTUQ/viewform?c=0&w=1

STUDENTSKI PRAVOBRANITELJ

Datum objave: 17.01.2016.


Na sjednici Studentskog zbora održanoj 13. siječnja, Krešimir Novoselić izabran je za mjesto Studentskog pravobranitelja, a kao njegova zamjenica izabrana je Heni Thür.

Ovim putem pozivamo sve studente Pravnog fakulteta u Osijeku da ih kontaktiraju, a oni će se potruditi riješiti vaše probleme i osigurati vaša prava.

Također ih možete posjetiti u uredu Studentskog zbora u zgradi 17 četvrtkom od 12:00-14:00.

Obratite im se s povjerenjem!

DEKANOVA NAGRADA

Datum objave: 05.01.2016.


 Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta u Osijeku 22.prosinca 2015.  godine Dekan izv. prof. dr. sc.  Boris  Bakota dodijelio je nagrade izrazito uspješnim studentima!

 Ovim putem želimo im čestitati i izraziti naš ponos koji osjećamo prema njima. Upravo vi podižete  kvalitetu našeg Fakulteta i podižete granice iz generacije u generaciju! Hvala Vam!

 Vaš Studentski zbor