Međunarodna konferencija „Children's rights research symposium“, Genève, 31.08. - 01.09.2017.


Doktorski studij

Na konferenciji su sudjelovali mentorica izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar i njezin dokotrand, student druge godine doktorskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Daniel Rupić, mag. iur.

U organizaciji Universite de Geneve i Centre For Children's Rights Studies u Ženevi, dana 31.08. do 01.09.2017. godine održana je međunarodna konferencija s ciljem okupljanja mladih istraživača u interdisciplinarnim područjima koji u svom radu sudjeluju u istraživanjima vezanim za prava djece i studije o djetinjstvu. Tema ovogodišnje konferencije je bila Conversations between Children’s Rights and Childhood Studies. Na konferenciji su sudjelovali doktorandi zajedno s mentorima sa sveučilišta iz Švicarske, Engleske, Irske, Švedske, Nizozemske, Belgije, Litve, Italije i Južnoafričke Republike. Ovogodišnja konferencija je peta u nizu u organizaciji Centre For Children's Rights Studies (Liverpool 2013., Cork 2014., Antwerp 2015. i Leiden 2016).

Na  konferenciji su sudjelovali mentorica izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar i njezin dokotrand, student druge godine doktorskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Daniel Rupić, mag. iur. koji je  izložio poster i predstavio temu „The Child's Right to be Heard in Croatian judicial Proceeding“.  Izv. prof. dr. sc. Rešetar, je u ulozi „zamišljene mentorice“ sudionici Irini Sirbu sa University of East Anglia komentirala metodologiju rada na doktoratu u području prava djeteta na izražavanje mišljenja prilikom izdvajanja i reintegracije djeteta u biološku obitelj.

Konferencija je započela tematskom radionicom namijenjenoj samo za doktorande. Tema radionice bila je metodologija znanstvenog rada i istraživanja. Doktorandi su u nekoliko radnih grupa, ovisno o fazama istraživačkog rada, raspravljali o problemima s kojima se susreću u istraživanju te iznijeli najčešće svoje i analizirali zajedničke probleme sudionicima iz ostalih grupa.

Sesije na kojima su se predstavljale i komentirale doktorske teze i metodologije istraživačkog rada bile su raspoređene prema slijedećim temama: „Metodologija istraživanja o dječjim pravima“, „Djeca migranti i tražitelji azila“,  „Dječja prava i agencije“, „Maloljetničko kazneno pravo“, „Prava djece na novim i nepoznatim područjima“, te „Prava djece, djetinjstvo i djeca pod skrbi“. Posljednjeg dana Konferenciju su zaključili doktorandi izlaganjem postera izrađenih temeljem istraživačkih radova u okvirima tema njihovih budućih doktorskih disertacija.

Cilj konferencije bila je razmjena istraživačkih  iskustava doktoranada kao i iskustava njihovih mentora u mentoriranju doktorata u znanstvenim područjima koja se bave pravima djeteta. Posebna vrijednost konferencije jest poticanje interdisciplinarne rasprave o dječjim pravima u raznim granama znanosti kako bi se stekao širok pogled na temu o pravima djece.