Moot Court


.

Moot court je natjecanje studenata u simuliranom postupku pred sudom. Pripreme za moot court uključuju istraživanje slučaja, pisanje podnesaka i sudjelovanje u raspravama pred sudom. Budući da je naglasak na primjeni prava na činjeničnu osnovu navedenu u slučaju, osim značajne uključenosti studenata, priprema za moot court natjecanje redovito podrazumijeva i veliki angažman profesora, asistenata a nerijetko i pomoć sudaca te odvjetnika. Moot court natjecanje održava se iz područja ljudskih prava, humanitarnog prava, trgovačkog prava, arbitraže u trgovačkim sporovima, međunarodnog javnog prava i dr.

Moot cout natjecanje prilika je za studente da primjene svoje znanje, steknu praktične vještine kao i da razmjene iskustva i povežu se sa studentima prava pravnih fakulteta u zemlji i inozemstvu.


Moot court tim na King's Collegeu

Datum objave: 13.11.2015.


 Moot court tim Pravnog fakulteta Osijek plasirao se na global rounds te sudjelovao na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za studente prava, Foreign Direct Investment Moot Courtu, koji se od 29. listopada do 1. studenoga 2015. održao na King's Collegeu u Londonu.

Tim koji su činili Ana Marija Čuljak, Katarina Knežević, Tomislav Metelko i Fran Mihaljević započeo je s pripremama u veljači ove godine pod mentorstvom docenta dr.sc. Zvonimira Jelinića, a ubrzo se mentorstvu priključila i asistentica dr.sc. Paula Poretti koja je i vodila tim u Londonu. Kroz osam mjeseci priprema, studenti su uz pomoć mentora detaljno obradili arbitražni slučaj koji se bavio konkretnom problematikom foreign direct investicije kroz primjenjivost bilateralnog investicijskog sporazuma (BIT) između dvije članice Europske unije, u čemu su morali pokazati iznimno poznavanje materije i praktične primjene europskog javnog, međunarodnog, međunarodnog privatnog i trgovačkog prava te prava društava, kao i specifičnih ekonomskih znanja nužno potrebnih za razumijevanje financijskih izračuna konkretnih investicija. Slučaj su obradili u 76 stranica podneska na strani tužitelja i tuženika te se plasirali na global rounds na King's Collegeu u Londonu u konkurenciji 50 najboljih timova iz cijelog svijeta.

Naš tim u Londonu natjecao se u iznimno jakoj skupini u kojoj su bili: Istanbul Sehir University iz Turske, Moscow State Institute of International Relations Faculty of Law iz Rusije, Charles University Prague iz Češke i Harvard Law School iz SAD-a. U iznimno jakoj konkurenciji, naši studenti nažalost nisu prošli skupinu, no samim sudjelovanjem na završnim sučeljavanjima su kao jedini predstavnici ne samo iz Hrvatske, nego i šire regije, ostvarili veliki uspjeh za Pravni fakultet Osijek. Nadamo se da će uložen trud i postignut uspjeh biti ne samo poticaj za budući rad naših nadarenih i perspektivnih studenata nego i uključivanje novih generacija studenata.