Vi ste ovdje

AAI@EduHr

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Sustav AAI@EduHr tehnički je realiziran uporabom distribuiranih LDAP imenika. Svaka ustanova iz sustava MZOŠ, koja je uključena u sustav AAI@EduHr, ima vlastiti LDAP imenik u kojemu su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

AAI@EduHr je sustav elektroničkih identiteta koji omogućuje korisnicima jedinstvenu autentikaciju i autorizaciju na više CARNet-ovih servisa, te uključenje u EduRoam, tj. korištenje istog računa prilikom boravka na drugim europskim sveučilištima. Više informacija o novoj imeničkoj shemi na CARNet stranicama http://www.aaiedu.hr/ .

Neki od CARNet servisa koje možete koristiti putem svog AAI@EduHr identiteta:

 • pristup putem StuDom mreže – isti elektronički identitet moguće je koristiti i za spajanje na Internet putem StuDom mreže, tj. iz studentskih domova.
 • bežični pristup ili pristup kroz lokalnu mrežu (LAN) putem pristupnih točaka na ustanovama u Hrvatskoj uvrštenih u sustav eduroam.hr (wireless i wired AAI@EduHr pristupne točke u Hrvatskoj)
 • Mobile CARNet usluga
 • paneuropski romaing sustav (eduroam) i pristup drugim resursima i servisima čiji je popis dostupan na stranici: http://www.aaiedu.hr/sastavnice/index.html
   
 • Mobile/VIPme/Homebox CARNet
  U skladu s trendovima i sve većom potrebom za mobilnošću korisnika CARNet je u suradnji s Vipnetom omogućio korisnicima nove metode pojedinačnog pristupa CARNet mreži - mobilan pristup Internetu čak i na mjestima gdje inače ne postoji standardan priključak.
  CARNet korisnici tako mogu putem Mobile CARNet usluge aktivirati podatkovne tarifne modele Vip mobilni Internet Start, S, M, L i XL.
  Vipme CARNet je pak usluga bez mjesečne preplate (prepaid usluga) za jednostavan mobilni pristup Internetu i bez potpisivanja ugovora.
  CARNet je u suradnji s Vipnetom omogućio korisnicima i novu metodu pojedinačnog pristupa CARNet mreži u kombinaciji s fiksnom linijom - Homebox CARNet.
  Usluga Vipme CARNet / Mobile CARNet / Homebox CARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge. Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora. Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima. Više o uslugama možete saznati na stranici tvrtke VIP.
 • XCARNET/3DCARNET
  Kao jedna od novih tehnologija pristupa Internetu pojavila se i metoda širokopojasnog pristupa putem infrastrukture mreže kabelske televizije.Koristeći ovu tehnologiju, CARNet je u suradnji s tvrtkom B.net omogućio korisnicima pojedinačni pristup CARNet mreži putem kabelskog modema, korištenjem nekog od B.net-ovih podatkovnih tarifnih modela.
  Usluga XCARNet / 3DCARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.
  Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora.
  Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima.
  Svi korisnici CARNet mreže dužni su se ponašati u skladu s Odlukom o prihvatljivom korištenju CARNet mreže. U suprotnom podliježu sankcijama CARNetove Abuse službe što uključuje privremeno ili trajno onemogućavanje pristupa Internetu. Više o uslugama možete saznati na stranici tvrtke B.net.
 • Tele2CARNet
   U skladu s trendovima i sve većom potrebom za mobilnošću korisnika, CARNet je u suradnji s Tele2 omogućio korisnicima novu uslugu pojedinačnog pristupa CARNet mreži - mobilan pristup mrežnim resursima čak i na mjestima gdje inače ne postoji standardan priključak na Internet, temeljenu na sklapanju preplatničkog odnosa uz ili bez obveznog trajanja ugovora.
  Usluga Tele2CARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.
  Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora.
  Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima. Više informacija možete pronaći na web stranici tvrtke Tele2.
 • Duo.CARNet/TRIO.CARNet
  DUO/TRIO.CARNet Plus je usluga širokopojasnog pristup Internetu koja se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije. Osnovnim paketom usluge DUO.CARNet Plus dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom do 5Mbps/512kbps, jedna telefonska (analogna) linija i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže, Iskon.Norton Internet zaštita za računalo i najam modema. Paketom usluge TRIO.CARNet Plus dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom do 3Mbps/384kbps, jedna telefonska (analogna) linija i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže, Iskon.TV (preko 50 TV kanala), Iskon.Snimalica te najam modema i set top boxa.
  Usluga DUO/TRIO.CARNet Plus pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu
  AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge. Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora. Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima. Više informacija možete pronaći na web stranici tvrtke Iskon
 • O2CARNet

Usluga O2CARNet je širokopojasni pristup Internetu koji se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije. Osnovnim paketom usluge O2CARNet dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 3Mbps/384kbps, jedna telefonska (analogna) linija i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže i najam modema.

Usluga O2CARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge. Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora. Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice trebaju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima. Više informacija možete pronaći na web stranici Optima telekoma.

 • MetroCARNet

Usluga MetroCARNet je širokopojasni pristup Internetu koji se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije. Osnovnim paketom usluge MetroCARNet dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 2Mbps/384kbps, jedna telefonska (analogna) liniju i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže i najam modema.

 Usluga MetroCARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge. Korisnik elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr dužan je čuvati tajnost lozinke te poduzeti sve potrebne mjere kako bi onemogućio da u posjed lozinke dođu treće osobe uključujući prodajne predstavnike i djelatnike telekomunikacijskih operatora. Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima. Više informacija možete pronaći na web stranici Metronet telekoma.

 • SSO (Single Sign-On)

uključeni resursi: Foodle - ispitivanje mijenja, ankete, upitnici Google Apps - Education Edition te Dreamspark, uslugu tvrtke Microsoft koja ovim putem članovima akademske zajednice na raspolaganje stavlja vrijedan razvojni software

 • DreamSpark

Zbog većeg broja upita vezanih uz mogućnost korištenja Microsoftovih programskih alata dostupnih putem DreamSpark programa kreirali smo upute na koji način se korisnici koji imaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr mogu autorizirati za pristup navedenoj usluzi:

http://www.aaiedu.hr/faq_Pristup_usluzi_DreamSpark.htm

Naglašavamo da se radi o "Standard" verziji usluge koja studentima i djelatnicima akademskih ustanova omogućuje dohvat i korištenje Microsoftovih razvojnih programskih alata, ali ne obuhvaća i desktop verzije MS Windows i Office programskih paketa obuhvaćenih komercijalnom DreamSpark "Premium" uslugom.

Lawyers for Europe

Hrvatska udruga za pravnu zaštitu obitelji

LEGOS

Maticni broj:3014193, OIB:26416570803, ziro-racun:IBAN HR8023400091100163962 - www.pravos.unios.hr