Studentski tim PRAVOSa na Willem C. Vis Mootu u Beču


Studentski tim Pravnog fakulteta Osijek predstavljao je naše Sveučilište na 24. Willem C. Vis Mootu, najprestižnijem moot court natjecanju na svijetu koje je ove godine u Beču okupilo čak 343 tima sa sveučilišta od SAD-a do Australije.

Tim u sastavu Ana-Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak, pod vodstvom asistentice Lidije Šimunović, oformljen je prije nepunih godinu dana, kada su i krenuli s pripremama.

Početkom listopada 2016. svim je timovima dostavljen spis pravnog problema na 62 stranice, uključujući ugovor između stranaka temeljem kojega su se našle na suprotnim stranama u međunarodnom trgovačkom arbitražnom postupku. Unutar njega bilo je nekoliko ključnih pitanja koja je bilo potrebno detaljno argumentirati, kako tumačenjima CISG i UNIDROIT pravila, tako i sudskom i arbitražnom praksom te mišljenjima pravnih stručnjaka. Proceduralni problemi bavili su se rokovima i uopće ispunjavanjem dubioznih pretpostavki za pokretanje spora; a materijalni su dovodili u pitanje “cost + basis” ugovornu klauzulu o izračunu konačne cijene proizvoda, primjenjiv valutni tečaj i sporne bankovne troškove, uz velik broj manjih pitanja.

Tim je u prosincu poslao prvi memorandum na strani tužitelja u postupku, a u siječnju i memorandum za tuženika. Nakon što su za govornike izabrani Katarina Knežević i Tomislav Metelko, započete su pripreme za usmene runde natjecanja u Beču.

Osim zajedničkim pripremanjem na Fakultetu, tijekom priprema su održali veći broj Skype treninga s timovima, a neposredno pred samo natjecanje sudjelovali su na Belgrade Openu, jednom od najvećih turnira tog tipa na svijetu, kao i na Zagreb Pre-Mootu.

Na Vis Mootu u Beču sučelili su se s četiri tima: Loyola University iz Chicaga (SAD), Qatar University iz Dohe (Katar), University College Dublin (Republika Irska) i La Trobe University (Australija). Iako je ovo prvo sudjelovanje našeg Sveučilišta na ovom prestižnom natjecanju, naše su nas studentice i studenti predstavili u najboljem svjetlu i bili bolji u tri od četiri meča. Nažalost, kao debitantni nisu uspjeli ući u knockout runde, no s obzirom da u njih nisu ušla ni mnogo veća sveučilišta s dugogodišnjom tradicijom sudjelovanja poput Harvarda, Stanforda ili London School of Economics, iznimno smo ponosni na naš tim i vjerujemo da ih čeka velika karijera po skorom završetku studija!

Willem C. Vis Moot je najveće svjetsko moot court natjecanja iz područja međunarodne trgovačke arbitraže, a održava se jednom godišnje u Beču. Moot court natjecanja proizišla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obiju strana u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot se smatra najprestižnijim tog tipa u svijetu - svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta kako bi ih predstavljali samo oni najbolji, a Pravni fakultet Osijek i Pravni fakultet u Zagrebu jedini su sudionici iz Hrvatske.

Ako ste student/ica Pravnog fakulteta Osijek i imate interes za međunarodnu trgovačku arbitražu, pratite novosti na facebook stranici facebook.com/StrossmayerVisMoot jer će uskoro biti objavljen natječaj za formiranje tima za 25. izdanje Vis Moota!