NASLOVNICA


POAM

Dobrodošli na web stranicu projekta POAM

Projekt Zaštita majki koje su protupravno odvele dijete: ispreplitanje obiteljskog nasilja i roditeljske otmice djeteta – POAM financira Europska komisija, Uprava za pravosuđe i potrošače, u okviru Programa za prava, jednakost i državljanstvo (Reg. br. 810373-POAM-REC-AG-2017/REC-RDAP-GBV-AG-2017).

Projekt POAM skupni je istraživački projekt koji istražuje vezu obiteljskog nasilja i prekogranične roditeljske otmice djece u Europskoj uniji. Usmjeren je na primjenu Uredbe (EU) br. 606/2013, Europskog parlamenta i Vijeća od 12. lipnja 2013. o uzajamnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima (Uredba o zaštitnim mjerama) te Direktive 2011/99/EU Europskog Parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011. o europskom nalogu za zaštitu (Direktiva o europskom zaštitnom nalogu).

Središte pozornosti Projekta je primjena navedenih instrumenata u vezi s postupcima za povratak djeteta kojega je protupravno preko granice odvela majka, a pritom se navodi postojanje obiteljskog nasilja kao povod otmici. Postupci za povratak djeteta vode se po Haškoj konvenciji o otmici djece i Uredbi Brussel IIbis. Projekt se, dakle, bavi pravnim aspektima obiteljskog nasilja i prekogranične obiteljske otmice djece koji se u praksi vrlo često isprepliću.

Projekt je započeo 1. siječnja 2019. godine. Koordinator Projekta je Sveučilište u Aberdeenu (dr. Katarina Trimmings), a kao partneri su uključeni - Sveučilište Ludwig Maximilians u Münchenu (prof. Anatol Dutta), Sveučilište Milano-Bicocca (prof. Costanza Honorati) i Sveučilište u Osijeku (prof. Mirela Župan).

Web stranica koordinatora:

https://research.abdn.ac.uk/poam/