Projekti


Gospodarske znanosti

Analiza prehrambene nesigurnosti i ostvarivanje prava na hranu u Hrvatskoj (IP-PRAVOS-1)

(Analysis of food insecurity and practicing the right to food across Croatia)

 

Voditelj projekta: prof. dr. sc. Rajko Odobaša

Članovi/ice projektnog tima: izv. prof. dr. sc. Jelena Legčević, doc. dr. sc. Katarina Marošević, polaznik poslijediplomskog doktorskog studija prava/poslijediplomskog specijalističkog studija „Ljudska prava“, istraživač

 

SAŽETI OPIS PROJEKTA:

Ljudi žive u prehrambenoj nesigurnosti kada im je „pristup dovoljnoj količini prehrambeno sigurne i nutritivno kvalitetne hrane financijski nesiguran ili prostorno ograničen/nedostupan te kad nemaju mogućnost pribavljanja hrane na društveno prihvatljiv način (u trgovinama i na drugim mjestima na kojima se hrana kupuje za novac, a ne u socijalnim kuhinjama i socijalnim trgovinama). Živjeti u prehrambenoj nesigurnosti ne znači nužno biti pothranjen ili gladan. U svijetu danas oko 2 milijarde ljudi ima iskustvo života u uvjetima umjerene ili teške prehrambene nesigurnosti.

Predloženi projekt ima za cilj utvrditi: 1) udio stanovništva u Hrvatskoj, posebno u istočnoj Hrvatskoj, koji trpi od prehrambene nesigurnosti s posebnim naglaskom na studentsku populaciju i osobe starije životne dobi; 2) definirati čimbenike rizika (npr. političke, ekonomske, prehrambene, socijalne, regionalne, obrazovne itd.) za prevalenciju prehrambene nesigurnosti; 3) utvrditi posljedice prehrambene nesigurnosti (npr. ekonomske, radne, socijalne, zdravstvene, obrazovne itd.) na kvalitetu života pojedinca/kućanstva; 4) utjecaj epidemije COVIDA-19 na prevalenciju prehrambene nesigurnosti u RH; 5) analizirati ulogu „prehrambenog milosrđa/dobrotvorstva“ (food charity) na smanjivanje/raširenost prehrambene nesigurnosti; 6) dati prijedlog mjera (ekonomskih, socijalnih, prehrambenih, zdravstvenih, obrazovnih itd.) za smanjenje prevalencije i uspješnu prevenciju prehrambene nesigurnosti.

Tema znanstvenog istraživanja je u skladu sa Strateškim programom za razdoblje 2020.-2025. Pravnog fakulteta Osijek, poglavlje Znanstvene teme koje organizacija namjerava istraživati, Aktualnosti u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, točka dva – Ljudska prava i prehrambena nesigurnost (str. 64 Strateškog programa).

Interni projekt kao opći cilj ima poticanje znanstveno-istraživačkog rada na Pravnom fakultetu Osijek i osnaživanje i bolje pozicioniranje Pravnog fakulteta Osijek u međunarodno konkurentnu znanstvenu instituciju.

Prijedlog projekta kao specifične ciljeve ima publiciranje znanstvenih radova kao rezultata izvornog znanstveno-istraživačkog rada članova projektnog tima, jačanje kvalificiranosti i kompetentnosti nastavnika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima, uključivanje polaznika poslijediplomskog doktorskog studija “Pravo“ i poslijediplomskog specijalističkog studija „Ljudska prava“ te profiliranje Pravnog fakulteta Osijek kao središta izvrsnosti u znanstveno-istraživačkom radu.

Projekt će se provoditi u razdoblju od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2025. godine.