Prof. dr. sc. Anita Blagojević


Ustavne i političke znanosti

prof. dr. sc. Anita Blagojević

Katedra ustavnog i europskog prava

 

Anita Blagojević rođena je 24. kolovoza 1975. godine u Požegi. Na Pravnom fakultetu u Osijeku diplomirala je 2000. godine. Poslijediplomski znanstveni studij Pravo poslovnih transakcija upisala je 2000. godine na Pravnom fakultetu u Osijeku, te ga završila 2004. godine izradom rada ekvivalentnog magistarskom radu pod nazivom: ''Porijeklo i razvoj institucije ombudsmana – ombudsman u skandinavskim zemljama''. U listopadu 2010. godine obranila je na Pravnom fakultetu u Osijeku doktorsku disertaciju pod nazivom: ''Terorizam, antiterorizam i ljudska prava''.

Od prosinca 2000. godine radi na Pravnom fakultetu u Osijeku, najprije kao znanstvena novakinja (2000.), potom mlađa asistentica (2002.), asistentica (2004.), viša asistentica (2009.), docentica (2011.), izvanredna profesorica (2006.) te redovna profesorica (2021.) na Katedri ustavnih i političkih znanosti, odnosno sadašnjoj Katedri ustavnog i europskog prava. U dva je navrata (2014.-2016. i 2017.-2019.) bila predsjednica navedene Katedre.

Od početka zaposlenja na Pravnom fakultetu u Osijeku sudjeluje u nastavi iz predmeta: Ustavno pravo, Pravo lokalne i regionalne samouprave, Osnove ustavnog prava, Lokalna samouprava, te Ustrojstvo i djelovanje javnog sektora. Na Studiju Socijalnog rada u Osijeku uvela je i izvodi nastavu iz predmeta Uvod u sustav ljudskih prava i Socijalna pravednost i ljudska prava. Uvela je i izvodi sljedeće kolegije na Poslijediplomskom specijalističkom studiju ''Ljudska prava'' Pravnog fakulteta u Osijeku: Zaštita ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, Terorizam i ljudska prava, te Ustavnosudska zaštita ljudskih prava. Na Poslijediplomskom specijalističkom studiju ''Javna uprava'' Pravnog fakulteta u Osijeku izvodi nastavu iz kolegija Kapaciteti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Na Poslijediplomskom doktorskom studiju prava Pravnog fakulteta u Osijeku uvela je i izvodi kolegije Komparativno ustavno pravo  i Ljudska prava u Republici Hrvatskoj i njihova zaštita. U nekoliko navrata bila je gostujući nastavnik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu.

U svojstvu istraživača je sudjelovala na nekoliko domaćih i međunarodnih projekata.

Tijekom godina napisala je dvije znanstvene monografije i veći broj znanstvenih radova publiciranih u časopisima i poglavljima knjiga, te je bila izlagač na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama.

Aktivna je članica Hrvatske udruge za ustavno pravo, Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu i Hrvatske udruge za mirenje. Bila ja vanjska članica Odbora Hrvatskog sabora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (2017.-2020.).

Govori engleski, a služi se njemačkim i francuskim jezikom.


PODRUČJA OD POSEBNOG ZNANSTVENOG INTERESA:

Ustavno pravo

Komparativno ustavno pravo

Ljudska prava

Prava žena i ravnopravnost spolova

Lokalna samouprava


OBJAVLJENI RADOVI

Hrvatska znanstvena bibliografija - https://www.bib.irb.hr/profile/18385


KONTAKT

ablagoje@pravos.hr

031/224-500