Drage kolegice i kolege, dragi klinički prijatelji,

danas, u petak 27. siječnja s početkom u 18:30 na zgradi 17 Pravnog fakulteta Osijek održati će se prezentacija našeg novog, petog broja kliničkog biltena “Klinika News”. Pozivamo Vas da nazočite događaju koji će biti “začinjen” s jednim kratkim predavanjem na temu “Vremenski okviri za provođenje građanskog postupka u srpskom i hrvatskom pravu i praksi”.

Naime, poznato je da su najnovijim izmjenama i dopunama hrvatskog Zakona o parničnom postupku iz 2022. godine uvedena pravila o rokovima u kojima prvostupanjski i drugostupanjski sudovi moraju okončati postupak kao i to da je propisana dužnost suda da izradi tzv. plan upravljanja postupkom, ovo ukoliko nije moguće na istom ročištu zaključiti prethodni postupak i provesti glavnu raspravu. Sličan procesni instrument je već dugo vremena operabilan u srpskom građanskom postupku pa će današnji naš susret biti idealna prilika za dobivanje saznanja o tome kako cijela stvar funkcionira u nama susjednoj državi, što nam može pomoći da projiciramo učinke posljednje reforme parničnog postupka u RH.

Predavanje će zajednički održati docent Marko Knežević s Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i izv. prof. Zvonimir Jelinić. Predviđeno trajanje današnjeg susreta (prezentacija Biltena + predavanje i rasprava je 50 min.)

Gledamo usuret večerašnjem susretu!