Sveučilišni glasnik

U utorak, 26. listopada 2021. na Pravnom fakultetu u Rijeci održana je u hibridnom obliku znanstvena konferencija pod nazivom “Unaprjeđenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj” na kojoj su prezentirani znanstveni radovi u koautorstvu studenata i nastavnika. Navedena znanstvena konferencija jedna je u nizu projektnih aktivnosti u okviru projekta “Providentia Studiorum Iuris-Unapređenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj(2019.-2022.)” u kojem Pravni fakultet Osijek sudjeluje kao projektni (institucionalni) partner, zajedno s ostala tri Pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj. Svi članovi projektnog tima PRAVOS-a sudjelovali su u ovoj projektnoj aktivnosti, bilo uživo ili online, pri tome predstavljajući rezultate istraživanja i izlažući znanstvene radove u koautorstvu sa studentima, koji su objavljeni u Zborniku koautorskih radova nastavnika i studenata (i u digitalnom obliku).

Cilj ove projektne aktivnosti bilo je uključivanje studenata s nastavnicima u znanstveno-istraživački rad koji se tematski odnosi na područje unaprjeđenja visokoškolskog obrazovanja na pravnim fakultetima u Republici Hrvatskoj, prilagodljivost pravnog obrazovanja suvremenim izazovima tržišta rada, ulogu znanstvenog i stručnog usavršavanja i praktičnog iskustva nastavnika u unaprjeđenu kvalitete nastave, značaj novih tehnologija u poučavanju prava, ulogu stručne prakse i kliničke nastave u stjecanju znanja na pravnim fakultetima te brojne druge.

Teme radova odnosile su se vrlo važna pitanja kvalitete obrazovnog procesa u raznim segmentima poput uloge i značaja kliničke nastave na pravnim fakultetima s posebnim osvrtom na Pravno-ekonomsku kliniku; gdje je provedeno anketno istraživanja studenata kliničara, mentora i klijenata, anketno istraživanje uloge tehnologije na kvalitetu obrazovanja tijekom pandemije na Pravnom fakultetu Osijek, anketno istraživanje utjecaja Erasmus+ mobilnosti nastavnika i studenata na unapređenje nastavnog procesa na primjeru Pravnog fakulteta Osijek te prikaz nacionalnog i odabranih komparativnih sustava financiranja u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.